luni , 11 noiembrie 2024
De interes pentru dvs.
Home / Articole / Bun si ieftin este doar mersul pe jos

Bun si ieftin este doar mersul pe jos

In fiecare zi ( nici zilele de duminica nu fac exceptie), sunt intrebat despre invelitorile tip tigla metalica pe care le comercializam si montam, si de fiecare data incerc sa ofer cat mai multe informatii despre aceste produse, astfel incat cel care vrea sa isi achizitioneze un astfel de acoperis sa stie la ce trebuie sa fie atent.

Desi acest tip de invelitoare este unul din cele mai folosite in tara noastra, constat cu parere de rau ca pretul mic este principalul criteriu de alegere, calitatea produselor fiind socotita mai putin importanta si implicit neglijata, tocmai de cei pe care ar trebui sa ii intereseze mai mult.

acoperis-prost-montat

Platim mii de euro dar nu suntem deloc curiosi sa stim pe ce dam banii, ne amagim ca exista produse “ bune si ieftine”, sau ( cand vine vorba de montaje defectuoase), ca “ noua nu ni se poate intampla”.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens este reprezentat de folia anticondens, produs care, desi este o componenta importanta a unui acoperis tip tigla metalica, este deseori neglijat , ajungandu-se in final la un rezultat mai mult decat neplacut pentru beneficiar : renovarea acoperisului si a finisajelor interioare. Am vazut tabla de buna calitate, de la un renumit producator de tigla metalica, instalata peste o “folie anticondens” de calitate inferioara ( in realitate o mizerie de rafie vanduta sub denumirea de folie pentru acoperis). Rezultatul a fost aparitia infiltratiilor in structura acoperisului si deteriorarea termoizolatiei acoperisului. Singura solutie corecta pe termen lung este reprezentata de indepartarea invelitorii, instalarea unei folii anticondens de calitate si reinstalarea invelitorii vechi . Costul este bineinteles suportat de client deoarece calitatea slaba a foliei s-a vazut dupa mai bine de doi ani ( perioada de garantie a montajului ), si astfel firma care a vandut si montat respectivul acoperis nu a putut fi trasa la raspundere.

acoperis-lindab-folie-de-rafie

Tabla si profilele de tinichigerie sunt alte elemente ale sistemului de invelitoare unde “ vanzatorii” de acoperisuri jongleaza cu datele tehnice ale produsului dezinformand un mod constant cumparatorii . Desi, pe Certificatul de Conformitate este specificat faptul ca tabla respecta Standardul European 14782:2006 ( Standard European care reglementeaza printre altele si grosimea materiei prime in cazul sistemelor de invelitori metalice autoportante), sunt foarte putini producatori ai caror materiale se incadreaza in acest Standard. Daca in cazul grosimii tablei ( ma refer aici la grosimea tablei din care sunt realizate panourile de tigla metalica si profilele de tinichigerie), lucrurile sunt relativ usor de masurat ( cu ajutorul unui micrometru), nu acelasi lucru se intampla in cazul in care ati dori sa masurati stratul de Zn ( elementul chimic cel mai folosit pentru protectia otelului impotriva coroziunii). Exista in acest moment pe piata tigla metalica cu protectie de 90 gr Zn/mp ( in cele mai multe cazuri este prezentata si vanduta ca avand 200-275 gr Zn/mp ), si acest lucru se intampla datorita faptului ca legislatia din tara noastra nu reglementeaza in nici un fel tipul si cantitatea protectiei pe care ar trebui sa o aiba o tabla pentru acoperis.

O alta metoda prin care se castiga increderea clientului ( si implicit se face vanzarea ), este reprezentata de metoda cu “ tabla poloneza “ . Metoda este simpla dar foarte eficienta si produce destui bani pentru unii baieti destepti care se imbogatesc repede pe spatele naivilor care cred ca au prins “ oferta vietii “ . Stiu multe cazuri in care materia prima este adusa din tari precum India, China, Corea, etc. , actele sunt trecute printr-o firma poloneza iar produsul finit este vandut ca si “ tigla metalica cu otel polonez ” ( am incercat sa reproduc cat mai exact cuvintele unui astfel de “ vanzator “ de tabla ) . Bineinteles dupa 5-7 ani ( cand calitatea slaba a tablei incepe sa isi spuna cuvantul), se schimba firma, brand-ul, locatia si se cauta noi fraieri .

tigla-metalica-decolorata

La partea cu montajul este o alta poveste dar care se bazeaza pe aceeasi dorinta a beneficiarului de a plati cat mai putin (si de a avea un acoperis cat mai bine realizat), dorinta speculata foarte bine de catre baietii destepti si fara scrupule. Sub pretextul neachitarii unor taxe ( taxe care apar in urma prestarii unor servicii de montaj), se face o intelegere amiabila ( dar fara nici o valoare juridica), privind montajul sistemului de invelitoare. Nu am inteles niciodata cum cineva este dispus sa riste o suma X doar pentru a nu plati aproximativ a zecea parte din aceasta suma ( la un calcul sumar am observat ca TVA-ul aferent montajului reprezinta cca 10% din valoarea invelitorii ). De cele mai multe ori cel care face propunerea de a “ renunta la TVA “ este chiar beneficiarul, acesta neintelegand riscurile pe care si le asuma, si mai ales costurile privind reparatia acoperisului si renovarea spatiilor interioare . O garantie verbala, care nu este insotita de un Certificat de Garantie  si o Factura nu are decat valoare sentimentala .

montaj-tigla-metalica-cu-infiltratii

Un alt aspect pe care nu l-am inteles niciodata il reprezinta increderea beneficiarilor in cel care construieste casa ( ma refer aici atat la serviciile de montaj ale invelitorii, cat si la recomandarile privind alegerea materialului) . Constructorul va recomanda intodeauna materialul care ii va aduce profit, indiferent ca acest profit provine din comisionul primit de la vanzatorul de tabla sau din serviciul de montaj . Daca constructorul nu stie sa monteze un anumit produs ( acest lucru se intampla cel mai frecvent la invelitorile in panouri mici), sau nu are un “aranjament” cu o firma care comercializeaza si monteaza respectivul produs ( astfel incat sa castige si el ceva), va denigra produsul gasind tot felul de pretexte, facand-ul in acest fel pe beneficiar sa isi indrepte atentia catre un alt sistem de invelitoare .

Alegerea materialului si a echipei de montaj este de cele mai multe ori o sarcina mai dificila decat pare la prima vedere,  avand insa in vedere faptul ca acoperisul protejeaza intreaga structura a casei ( inclusiv gresia de 100 ron/mp ) , cred ca ar trebui sa ii acordati atentia cuvenita si principalul criteriu de alegere sa nu il mai reprezinte pretul .

Va rog sa retineti faptul ca ieftin si bun nu este decat mersul pe jos .

4 comentarii

  1. Bravo , felicitari ptr.calitatea si obiectivitatea prezentarii !!!

  2. Va felicit pentru continut.. se vede ca este facut de dumneavoastra.. Si nu de un copywriter care habar nu are cu ce se manânca tigla metalica sau în general acoperisurile. Tine-o tot asa. Acest lucru sincer sa fiu as fi vrut sa îl elaborez si eu mai în detaliu la mine pe site.. dar.. este contraproductiv.. Atâta timp cât exista acoperisuri prost executate noi vom avea de lucru. Eu nu sunt fan acoperis tigla metalica, parerea mea este ca ne va da de munca înca 30 de ani de acum încolo aceste învelitori prost gândite (Aceste învelitori de fapt au fost inventate pentru acoperisuri de Hambare pentru utilaje agricole, hale în ideea de a pastra vezi doamne arhitectura urbana în tarile precum Germania, Belgia Etc. dar se pare ca a prins si pe partea de rezidential..)

    • Florin, discutia referitoare la invelitori este lunga si complexa si nu prea ai cum sa ii dai de cap. Nu poti sa zici ca daca iti pui pe casa tigla ai numai avantaje, iar daca iti pui tigla metalica ai numai dezavantaje. Fiecare dintre invelitori are atat avantaje, cat si dezavantaje.
      Daca ma intrebi pe mine, personal nu mi-as pune altceva decat tigla metalica ( retine ca nu mai fac invelitori, acum ma ocup doar cu ferestre de mansarda VELUX ).
      In 16-17 ani cat am facut acoperisuri le-am vazut pe toate cum se comporta, am vazut care sunt costurile, riscurile, ce insemna mentenanta, etc., si tot pentru tigla metalica optez. Daca alegi un proiect de casa frumos, o tigla cu un aspect placut, o culoare potrivita, te asigur ca arata foarte bine si o invelitoare tip tigla metalica.

      Spor la treaba iti doresc, si daca vreodata postezi pe site-ul tau articolul ala, trimite-mi si mie link-ul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *