marți , 8 octombrie 2024
De interes pentru dvs.
Home / Uncategorized / Jgheaburi si burlane iarna

Jgheaburi si burlane iarna

Sistemul de jgheaburi si burlane este foarte solicitat iarna, atat datorita caderilor de zapada cat si fenomenului de inghet-dezghet, fenomen care poate afecta etanseitatea si buna functionare a acestuia.

Chiar si cele mai performante sisteme de jgheaburi si burlane necesita curatare si intretinere periodica astfel incat acestea sa fie functionale pe intreaga perioada a anului.

Sub greutatea zapezii ( mai ales la acoperisurile la care nu s-au montat opritoare de zapada sau acestea au fost dimensionate incorect ), unele din piesele sistemului de jgheaburi si burlane pot ceda, impunandu-se inlocuirea lor cu prima ocazie. In cazul unor caderi abundente de zapada, unele carlige de jgheab pot ceda sub greutatea zapezii, fiind necesar sa le inlocuiti.

Iarna, fenomenul de inghet-dezghet poate afecta etanseitatea sistemului de jgheaburi si burlane, mai ales in zonele in care sunt montate capacele de jgheab sau imbinarile de jgheab. Pe parcursul zilei, atunci cand afara sunt temperaturi pozitive, zapada incepe sa se topeasca si sa treaca din forma solida in forma lichida, putandu-se infiltra in zonele cu probleme, unde pe timpul noptii va ingheta, marindu-si astfel volumul. Acest fenomen repetat va conduce la aparitia infiltratiilor in zona sistemului de drenaj.

Daca observati astfel de probleme este necesar sa curatati jgheabul si bratarile de jgheab ( sau capacele ), si sa aplicati un nou strat de silicon dupa care sa le reinstalati. Este important sa se evite pe cat posibil formarea de turturi de dimensiune mare in zona jgheabului, turturi care pot pune in pericol atat bunuriile cat si persoanele aflate in imediata vecinatate a sistemului de drenaj.

Un alt fenomen care apare iarna este asa numitul “ dop de gheata “,  care se formeaza pe burlan si care poate duce la deteriorarea acestuia. Recomandarea noastra (pentru a impiedica aparitia acestui fenomen), este sa se monteze burlanul la o distanta minima de sol de 15-20cm.

Va recomandam sa instalati sisteme de degivrare, care sa asigure o topire a zapezii in zona jgheabului, protejand sistemul de drenaj si prelungindu-i astfel durata de viata. Sistemele de degivrare “ inteligente ” functioneaza atunci cand indeplinesc simultan conditii de umiditate si temperatura propice formarii zapezii si/sau ghetii .

Atat primavara devreme, cat si toamna, ar trebui facuta o inspectie a sistemului de jgheaburi si burlane, astfel incat acesta sa fie functional pe toata perioada anului, evitandu-se aparitia unor infiltratii sau scurgeri nedorite.

Recomandarea noastra este ca jgheaburile si burlanele sa fie curatate periodic, evitandu-se astfel deteriorarea lor prematura. Periodic este necesar sa:

–       Curatati jgheaburile de frunze, crengi sau alte elemente care pot duce la infundarea scurgerilor sau la o preluare inficienta a apelor pluviale.

–       Sa siliconati zonele “ sensibile” ale sistemului de drenaj(capace, imbinari, etc.).

–       Sa va asigurati ca in burlane nu au ajuns elemente ce pot impiedica curgerea corecta a apelor si implicit aparitia “ dopurilor” de gheata.

Un sistem de jgheaburi si burlane, dimesionat corect, instalat in mod profesionist si intretinut corespunzator, va permite drenarea eficienta a apelor meteorice, protejand fatada cladirii pentru timp indelungat.

Daca ti-a placut acest articol, trimite link-ul si cunoscutilor tai sau da-ne un “ Like “. Iti multumim .